MALO ZANIMLJIVOSTI
Salebdžija, prodavac zimskog, turskog 🇹🇷
napitka SALEPA. Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske
dane. Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje
(ili samo gomolj orhideje). Priprema se na sledeći način :
Sastojci:
1 l vode (ili mleka)
1 kašika salepa u prahu
šećer, cimet ili đumbir
Kašiku salepa u prahu pomešati sa čašom mlake vode da ne
bude grudvica. Kad voda u šerpi provri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme,
pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća,
pomalo sluzava tečnost. Paziti da ne iskipi! Sipa se u staklene čaše, pa se po
površini pospe prah đumbira ili cimeta. Koristi se i kao sredstvo za lečenje
upala sluzokože creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i dijareje.
Da li ste znali da se poznati turski napitak salep pravi od
gomolja orhideja?
Kada se spomenu orhideje svi pomislimo na cveće koje raste
većinom u tropskim krajevima. Ali Turska je najbogatija zemlja u Evropi i
Bliskom istoku po broju vrsta orhideja koje rastu u prirodi.
Vrste orhideja koje rastu u Anadoliji nazivale su se salep
ili šalep. Ističe se da ime salep vodi poreklo od starih anadolskih jezika i
ima značenje lečiti. Pošto se već hiljadama godinama orhideje koriste za
proizvodnju salepa, koji je tretiran i kao hrana i kao lek, i ovo jelo se
naziva salep.
Od 140 orhideja koje rastu na teritoriji Turske 40 su
endemske orhideje svojstvene samo za Anadoliju. Za proizvodnju salepa se
koristi posebna vrsta orhideja po imenu Dactylorhiza Osmanica. Gomolja ovih
orhideja koja u maju i junu cveta crvenom bojom nakon što se osuši u regiji
Gumušhane pretvara se u prah salepa koji se kasnije kuha sa mlekom i od čega se
pravi topli salep. Važnost orhideja prvi put je otkrivena i počela da se
masovno uzgaja u opštini Elbistan u Kahramanmarašu. Salep
koji se pravi od ovih sladoleda iz Maraša i daje mu specifičan ukus. Orhideja
zimi se pije kao topli napitak, dok se leti koristi u proizvodnji
0 Коментари